Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Και το ΝΒΑ ήθελε τον Γερμανό του!

Τους... έκλεισαν το σπίτι! Οι Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι πανηγυρίζουν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, καθώς πέρασαν πολύ εύκολα από την έδρα των Μαίάμι Χιτ με 105-95 στον 6ο τελικό και «έγραψαν» το τελικό 4-2 στη σειρά, παίρνοντας εκδίκηση για το 2006!

Τότε, ήταν οι Χιτ που, οιστρηλατούμενοι από τον Ντουέιν Ουέιντ και με άξιο συμπαραστάτη του τον Σακίλ Ο' Νιλ, είχαν γυρίσει τη σειρά από το 0-2, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους με 4-2 νίκες.

Αυτήν τη φορά, οι Μάβερικς παρουσιάστηκαν πιο έμπειροι και πιο έτοιμοι από ποτέ και ολοκλήρωσαν την εκπληκτική τους παρουσία στα πλέι οφ, με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία τους. Αδιαφιλονίκητος MVP της σειράς, ο Γερμανός σούπερ σταρ, Ντιρκ Νοβίτσκι, αν και στον 6ο τελικό «μίλησαν» ο εκπληκτικός Τζέισον Τέρι με 27 πόντους και ο «σβούρας» Τζέι Τζέι Μπαρέα, που τελείωσε τον αγώνα με 15. Ο ίδιος ο Νοβίτσκι είχε 21 πόντους, με μόλις 9/27 σουτ, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει...

Από την άλλη πλευρά, ο... βήχας κόπηκε για τα καλά στους Ντουέιν Ουέιντ και Λεμπρόν Τζέιμς. Οι δύο άσοι του Μαϊάμι έμειναν με την... όρεξη, καθώς οι κοροϊδίες τους προς τον Νοβίτσκι γύρισαν μπούμερανγκ, κάνοντάς τους ακόμα πιο μισητούς στις τάξεις των φίλων του ΝΒΑ.

Η ομάδα που χτίστηκε εν μία νυκτί το περασμένο καλοκαίρι, με αποκλειστικό σκοπό την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε, καθώς τα μεγάλα της αστέρια υστέρησαν απελπιστικά στον κρισιμότερο αγώνα της σειράς.

Παρά τους 21 πόντους του, ο «King» Τζέιμς έμεινε και πάλι χωρίς στέμμα, όντας άφαντος στην τελευταία περίοδο, όταν και σημείωσε μόλις επτά πόντους (οι τρεις εξ αυτών μάλιστα, όταν όλα είχαν κριθεί). Αυτήν τη φορά, δε, συμπαρέσυρε και τον προερχόμενο από τραυματισμό, στον 5ο αγώνα, Ντουέιν Ουέιντ, που είχε μόλις τέσσερις πόντους στην τέταρτη περίοδο και 17 συνολικά.

Ο Κρις Μπος και ο Μάριο Τσάλμερς με 19 και 18 πόντους, αντίστοιχα, προσπάθησαν για τους Χιτ, που ήταν τραγικοί από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας», τελειώνοντας την αναμέτρηση με μόλις 20/33 βολές.

Ο αγώνας «σημαδεύτηκε» και από επεισόδια, πρωτοφανή σε τέτοιο επίπεδο και γενικότερα για το ΝΒΑ, ενδεικτικά ωστόσο του πάθους με το οποίο αγωνίστηκαν οι δύο ομάδες. Ήταν λίγο πριν το τέλος του α' ημιχρόνου, με το σκορ στο 42-40 υπέρ των Χιτ, όταν οι Ντεσόν Στίβενσον (Μάβερικς) και Ουντόνις Χάσλεμ (Χιτ) συγκρούστηκαν στο κέντρο του γηπέδου και ενώ οι παίκτες των δύο ομάδων πήγαιναν στους πάγκους τους, καθώς υπήρχε διακοπή για τάιμ άουτ.

Υπήρξαν αρκετά «γαλλικά» και «κοκορομαχίες», τα αίματα άναψαν προς στιγμήν, ωστόσο τελικά το παιχνίδι συνεχίστηκε με τεχνικές ποινές εκατέρωθεν και δίχως να υπάρξουν αποβολές (αν και η διοικούσα αρχή του ΝΒΑ επιφυλάχθηκε για την περαιτέρω μελέτη του βίντεο της αναμέτρησης, αμέσως μετά τη λήξη της).

Από εκεί και μετά, οι Μάβερικς ανέκτησαν τα ηνία του αγώνα και δεν τα ξαναέχασαν ποτέ. Έκλεισαν το ημίχρονο στο +4 (53-49) και συνέχισαν στους ίδιους ρυθμούς και μετά την ανάπαυλα, μολονότι οι γηπεδούχοι προσπέρασαν με καλάθι του Μπος για το 56-55. Μέχρι εκεί ήταν! Η συνέχεια ανήκε αποκλειστικά στους παίκτες του Ρικ Καρλάιλ, που «άνοιξαν» τη διαφορά μέχρι και τους 12 πόντους (101-89) λίγο πριν τη λήξη, για να φτάσουν τελικά στο 105-95 και την κατάκτηση του τίτλου μέσα στο σπίτι των αντιπάλων τους

Τα 12λεπτα: 27-32, 49-53, 72-81, 95-105.

Οι πόντοι

Μαίάμι Χιτ (Έρικ Σπόελστρα): Τζέιμς 21, Μπος 19, Άντονι, Ουέιντ 17, Τσάλμερς 18, Μίλερ, Χάσλεμ 11, Χάουαρντ, Χάουζ 9.

Ντάλας Μάβερικς (Ρικ Καρλάιλ): Μάριον 12। Νοβίτσκι 21, Τσάντλερ 5, Κιντ 9, Μπαρέα 15, Κάρντιναλ 3, Τέρι 27, Μαϊνμί 4, Στίβενσον 9. Ο «δικός» μας, Πέτζα Στογιάκοβιτς, δεν αγωνίστηκε, πανηγύρισε ωστόσο τον πρώτο τίτλο στη σπουδαία καριέρα του που, όσον αφορά στο ΝΒΑ τουλάχιστον, δείχνει να οδεύει προς το τέλος της.

ΥΓ: Διαβάστε επίσης στο http://www.protothema.gr/sports/article/?aid=127751

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου