Η είδηση πέρασε στα «ψιλά», ωστόσο εξέπληξε πολλούς. Η Μάριον Τζόουνς, πάλαι ποτέ «βασίλισσα» της ταχύτητας και νυν έκπτωτη και ατιμασμένη, επιστρέφει στον αθλητισμό! Οχι όμως στον στίβο, αλλά στο μπάσκετ και μάλιστα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το WNBA, με τη φανέλα της Τούλσα Σοκ, που πήρε το ρίσκο να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.
Η Μάριον Τζόουνς υπήρξε εξαιρετική αθλήτρια του μπάσκετ και μάλιστα κατέκτησε το πρωτάθλημα του NCAA το 1994, αγωνιζόμενη με τη φανέλα του Πανεπιστημίου της Νορθ Καρολάινα.
Ενα χρόνο αργότερα, η συμμετοχή της με την εθνική μπάσκετ των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα μοιάζει εξασφαλισμένη. Φευ… Δύο σοβαροί τραυματισμοί στο αριστερό της πόδι μέσα σε λίγους μήνες την αναγκάζουν να εγκαταλείψει το μπάσκετ και να στραφεί εξ ολοκλήρου στον στίβο.
Η Τζόουνς θέλει να γίνει η ταχύτερη στον κόσμο και για το σκοπό αυτό επιλέγει ως προπονητή τον Τρέβορ Γκρέιαμ. Η συνεργασία τους αποδίδει καρπούς και η «σούπερ Μάριον» κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια (100 μέτρα και μήκος) στο εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Λίγους μήνες μετά, η Αθήνα (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1997) γίνεται ο τόπος της αποκάλυψης: η διάδοχος της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ στους αγώνες ταχύτητας έχει βρεθεί. Κερδίζει πάλι δύο χρυσά (στα 100 και στα 4Χ100μ.), τερματίζει μόλις 10η στο μήκος, αλλά ο κόσμος της ανήκει…
Το… νερό έχει μπει στο αυλάκι και το αστέρι της Τζόουνς αρχίζει να ανατέλλει. Το 1998 τρέχει τα 100 μέτρα σε 10.65 (τέταρτος καλύτερος χρόνος στην ιστορία) και κατεβαίνει το 1999 στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης, με στόχο την κατάκτηση τεσσάρων χρυσών. Τα καταφέρνει στα 100μ., βγαίνει τρίτη στο μήκος, αλλά η συνέχεια είναι απογοητευτική… Στον προημιτελικό των 200 μέτρων η Τζόουνς αισθάνεται σπασμούς και αναγκάζεται να αποχωρήσει, ολοκληρώνοντας άδοξα τη σεζόν. Πεισμωμένη, οριοθετεί τον επόμενο μεγάλο στόχο: πέντε χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000.
Με τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ να την ακολουθούν σε κάθε της βήμα, η Τζόουνς πηγαίνει στην Αυστραλία, έτοιμη για το μεγάλο επίτευγμα. Κερδίζει εύκολα το χρυσό στα 100μ., αφήνοντας πίσω της την Κατερίνα Θάνου, και συνεχίζει με τις πρωτιές στα 200 και στα 4Χ400μ. Στο μήκος και στα 4Χ100μ. περιορίζεται στο χάλκινο, αλλά γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ανεβαίνει πέντε φορές στο βάθρο σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Την ώρα όμως που βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της, ξεκινάει και η αρχή του τέλους…
Ο σύζυγός της, σφαιροβόλος Σι Τζέι Χάντερ, βρίσκεται ντοπαρισμένος με ναδρολόνη και το ζευγάρι χωρίζει το 2001. Τότε, ο γιγαντόσωμος Χάντερ αποκαλύπτει ότι ήταν παρών, όταν η Τζόουνς έκανε ενέσεις με αναβολικά στο στομάχι στο Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ. Οι εξελίξεις ακολουθούν ραγδαίες και οι αποκαλύψεις για τη διαβόητη φαρμακευτική εταιρεία Balco είναι καταιγιστικές.
Με τις «σκιές» να την βαραίνουν, αλλά κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον της, η Τζόουνς κατακτά το 2001 στο Παγκόσμιο του Εντμοντον το χρυσό στα 200 και στα 4Χ100, αλλά μένει δεύτερη στα 100μ. Ακολουθεί μία μακρά περίοδος αποχής, κατά την οποία φέρνει στον κόσμο τον Τιμ Μοντγκόμερι Τζούνιορ, καρπό του έρωτά της με τον σπρίντερ Τιμ Μοντγκόμερι, που έχει επίσης εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ.
Οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση Balco, στην οποία είχε άμεση εμπλοκή ο Τρέβορ Γκρέιαμ, μετατρέπουν τις αρχικές υποψίες σε βεβαιότητα, καθώς αποδεικνύεται ότι ο προπονητής της Τζόουνς προμηθευόταν από την Balco, ήδη από το 1999, την περίφημη «καθαρή», την οποία παρασκεύαζε ο χημικός Πάτρικ Αρνολντ.
Παρά την αλλαγή προπονητή, ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Τζόουνς, που «απαντά» με αγωγή 25 εκατ. δολαρίων εις βάρος του ιδρυτή της Balco, Βίκτορ Κόντε, για συκοφαντική δυσφήμηση. Το οριστικό χτύπημα έρχεται στις 23 Ιουνίου του 2006, όταν, κατά τη διάρκεια ελέγχου ντόπινγκ στο αμερικανικό εθνικό πρωτάθλημα, δείγμα της Τζόουνς βρίσκεται θετικό στην απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη. Αν και το δεύτερο δείγμα είναι αρνητικό, οι αποκαλύψεις την «πνίγουν» και η ίδια, με επιστολή στη Washington Post τον Οκτώβριο του 2007, ομολογεί χρήση στεροειδών έως τη λήξη της συνεργασίας της με τον Γκρέιαμ, στα τέλη του 2002, τονίζοντας επίσης ότι είπε ψέματα στο FBI, όταν εκείνο έπαιρνε καταθέσεις για την υπόθεση Balco.
Η ομολογία της οδηγεί την IAAF στην απόφαση να της αφαιρέσει όσα μετάλλια είχε κατακτήσει από το Σεπτέμβριο του 2000 και έπειτα, ενώ καταδικάζεται και σε φυλάκιση έξι μηνών, την οποία εκτίει από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2008. Ο πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, ξεχνώντας ίσως ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία «χρύσωνε» στο παρελθόν την Τζόουνς για τη συμμετοχή της σε διάφορα μίτινγκ, δεν διστάζει να της «κολλήσει» την ταμπέλα «μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του αθλητισμού».
Η ίδια, μιλώντας στα ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση ότι θα αγωνιστεί στο WNBA, λέει: «Δεν το βλέπω ως λύτρωση, αλλά ως μια ευκαιρία να υλοποιήσω ένα όνειρό μου, μια ευκαιρία για μένα να μοιραστώ με τον κόσμο το μήνυμα της ελπίδας, της δεύτερης ευκαιρίας. Η εξιλέωση ωστόσο δεν χωράει στη δική μου εξίσωση. Απλά είναι ένα νέο κομμάτι της διαδρομής μου»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου