Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Οι 10+1 «top» μεταγραφές στην Ελλάδα


Όταν, πέρυσι, ο Τζιμπρίλ Σισέ αποφάσιζε να περπατήσει πάνω στο «χαλί» των ευρώ που του «έστρωνε» η διοίκηση του Παναθηναϊκού, κανένας δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε, ένα χρόνο αργότερα… Ενα άνευ προηγουμένου «πάρτι». Η μεταγραφή του Αλμπερτ Ριέρα στον Ολυμπιακό «έσπασε» κάθε ρεκόρ, ενώ παίκτες όπως οι Γκοβού, Ρόμενταλ, Ιμπαγάσα, Ντιόπ και Μπουμσόνγκ, που αποκτήθηκαν από τους τρεις «μεγάλους» του πρώην ΠΟΚ, αποδεικνύουν ότι η Σούπερ Λίγκα αρχίζει να «σκαρφαλώνει» ψηλότερα στη λίστα με τις προτιμήσεις σπουδαίων ποδοσφαιριστών από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, τα μεγάλα ονόματα που «καταδέχονταν» να παίξουν στην… Ψωροκώσταινα αποτελούσαν την εξαίρεση, και όχι τον κανόνα. Εστω κι έτσι, οι Ελληνες φίλαθλοι ευτύχησαν να δουν παίκτες όπως ο Ριβάλντο, ο Ζιοβάνι, ο Σόουζα και ο Γκαμάρα π.χ., να φοράνε τη φανέλα ελληνικών συλλόγων. Ιδού, λοιπόν, οι 10+1 σπουδαιότεροι άσοι που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 20 -συγγνώμη, αγαπητοί κύριοι Φαν Ντε Κέρκοφ, Ζάετς και Ντέταρι- χρόνια…

Όλεγκ Προτάσοφ (Ολυμπιακός, 1990): ο «νέος Μπλαχίν», όπως αποκαλούσαν κάποτε τον Ουκρανό επιθετικό, ήρθε στην Ελλάδα, όταν στον πάγκο του Ολυμπιακού καθόταν ο… αυθεντικός Μπλαχίν. Σε τέσσερα χρόνια είχε 83 συμμετοχές και 48 γκολ, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο το 1992.

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς (ΑΕΚ, 1991): έχοντας στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ερυθρό Αστέρα την ίδια χρονιά, ο Μαυροβούνιος άσος ήρθε στην ΑΕΚ το 1991 και φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» μέχρι το 1996, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό. Η θητεία του στη Νέα Φιλαδέλφεια συνέπεσε με την κατάκτηση τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων, ενώ ο «Σάμπα» πανηγύρισε άλλα δύο, ως παίκτης του Ολυμπιακού.

Ζλάτκο Ζάχοβιτς (Ολυμπιακός, 1999): η μεταγραφή του, από την Πόρτο στον Ολυμπιακό, ήταν σίριαλ με ‘’happy end’’. Τα 4.500.000.000 δρχ. ωστόσο, που ξόδεψαν οι «ερυθρόλευκοι» για να τον αποκτήσουν, δεν έπιασαν τόπο ποτέ. Το 2000, ο κακομαθημένος «μουντιαλικός» άσος πήρε μεταγραφή στη Βαλένθια, έναντι 3.000.000.000 δρχ.

Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα (Ολυμπιακός, 1999): ο πιο αγαπητός ξένος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τον Πειραιά. Με σημαντική θητεία στην Μπαρτσελόνα και την Εθνική Βραζιλίας, ο «Ζιό» έγινε αντικείμενο λατρείας, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου, με συνολικό απολογισμό 209 συμμετοχές και 98 γκολ.

Ζούλιο Σέζαρ (Παναθηναϊκός, 1999): το «παλμαρέ» του, εντυπωσιακό. Οι ηγετικές του ικανότητες, αναμφισβήτητες. Κι όμως… Μία από τις σπουδαιότερες μεταγραφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού δεν άργησε να εξελιχθεί σε ένα μεγαλοπρεπές… φιάσκο! Στα 36 του χρόνια, ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέτρησε μόλις τέσσερις συμμετοχές με το «τριφύλλι» και έφυγε με τη «ρετσινιά» μίας από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές όλων των εποχών!

Πάολο Σόουζα (Παναθηναϊκός, 2000): πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γιουβέντους το 1996 και την Ντόρτμουντ το 1997, ο Πορτογάλος άσος αποκτήθηκε από την Ιντερ έναντι του ποσού των 9 εκατ. ευρώ. Η προσφορά του στον Παναθηναϊκό ήταν αντιστρόφως ανάλογη της μεγάλης αξίας του, αλλά οι φίλοι του «τριφυλλιού» θυμούνται ακόμα εκείνο το γκολ με απευθείας φάουλ που πέτυχε κόντρα στη Γιουβέντους, σε αγώνα για το Champions League.

Κάρλος Γκαμάρα (ΑΕΚ, 2001): μέλος της κορυφαίας 11άδας του Μουντιάλ το 1998 και μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Παραγουάης, ο ύψους μόλις 1,78μ. κεντρικός αμυντικός έδωσε τα διαπιστευτήριά του και με την ΑΕΚ τη σεζόν 2001-02. Είχε 40 συμμετοχές και ένα γκολ και η επόμενη σεζόν τον βρήκε στην Ιντερ, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια.

Κριστιάν Καρεμπέ (Ολυμπιακός, 2001): πολλοί, αμφισβητώντας την ποδοσφαιρική του αξία, επιλέγουν να τον θυμούνται ως τον άντρα που «έριξε» την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο Γάλλος άσος, κατά την τριετή θητεία του στην Ελλάδα, πρόσφερε στον Ολυμπιακό πολλά περισσότερα από τις 99 συμμετοχές, τα τέσσερα γκολ και τα δύο πρωταθλήματά του…

Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα (Ολυμπιακός, 2004): ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου το 1999 και παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία το 2002, ήρθε στη χώρα μας το καλοκαίρι εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Euro και της… Eurovision και κατέκτησε τα πάντα με τον Ολυμπιακό. Μετά από 101 εμφανίσεις και 44 γκολ, το «διαζύγιο» των δύο πλευρών μόνο… βελούδινο δεν ήταν και ο Ριβάλντο φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, ώσπου να χαθούν τα ίχνη του κάπου στο μακρινό Ουζμπεκιστάν…

Ζιλμπέρτο Σίλβα (Παναθηναϊκός, 2008): το 2008 ο Παναθηναϊκός εισέρχεται στην εποχή της πολυμετοχικότητας και ένα μεγάλο όνομα είναι ό,τι καλύτερο, για να επισφραγίσει την έναρξη της νέας εποχής. Το βρίσκει στο πρόσωπο του αρχηγού της Εθνικής Βραζιλίας, ο οποίος αφήνει την Αρσεναλ για το «τριφύλλι», προκαλώντας αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Μετά τη μέτρια πρώτη σεζόν, το νταμπλ στη δεύτερη χρονιά του στην Παιανία αποτελεί, απλά, άλλη μια επιβεβαίωση της αξίας του Ζιλμπέρτο Σίλβα…

Τζιμπρίλ Σισέ (Παναθηναϊκός, 2009): ο Γάλλος σούπερ σταρ έδωσε τέλος στην «ανομβρία» ετών για τον Παναθηναϊκό, οδηγώντας τον στην κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος και τερματίζοντας πρώτος στον πίνακα των σκόρερ με 23 γκολ. Φέτος, ετοιμάζεται να επαναλάβει τα κατορθώματά του… Θα τα καταφέρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου