Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

«Βαλίτσες και φύγαμε»


Το διάβασμα στην παραλία δεν ανήκει, ομολογουμένως, στις αγαπημένες μου συνήθειες. Μην έχοντας ακόμα πάρει την άδειά μου, ωστόσο, ένα βιβλίο ήταν που μου κράτησε συντροφιά στις πρώτες εξορμήσεις μου στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, στον Πόρτο Ράφτη. «Βαλίτσες και φύγαμε» ο τίτλος του και συγγραφείς οι Γιάννης Μανάλης και Χάρης Παπαδόπουλος.

Από τον τίτλο και μόνο, καταλαβαίνει κανείς τη «φευγάτη» διάθεση τόσο των εμπνευστών του μυθιστορήματος όσο και των ηρώων που «γέννησε» η πένα και η φαντασία τους. Μία «ντουζίνα» σχεδόν ετερόκλητοι χαρακτήρες, που θα μπορούσαν εύκολα να αποτελούν ήρωες ελληνικής τηλεοπτικής σειράς στο «prime time», ξεκινούν από το «Ελ. Βενιζέλος» για ένα ταξίδι στη μακρινή Κούβα, το οποίο θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον πραγματικό τους εαυτό, αυτόν που τόσο «επιτηδευμένα» προσπαθούν να κρατήσουν κρυμμένο από τους συνταξιδιώτες τους, στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Ειλικρινές, τρυφερό, ευανάγνωστο, αστείο και ταυτόχρονα… αθεράπευτα ρομαντικό, το «Βαλίτσες και φύγαμε» είναι ένα πραγματικά «δροσερό» καλοκαιρινό ανάγνωσμα, που… πίνεται «μονορούφι», σαν ένα πολύχρωμο «κοκτέιλ» που συνθέτει ένα πλήθος χαρακτήρων, στους οποίους μπορεί ο αναγνώστης να αναγνωρίσει ακόμα και τον… εαυτό του. Οι εικόνες από την εξωτική Κούβα δε, ουδεμία αμφιβολία αφήνουν ότι οι δύο συγγραφείς έχουν ταξιδέψει εκεί και έχουν ζήσει πολλά απ’ αυτά που περιγράφουν, δημιουργώντας ένα σκηνικό τόσο ονειρικό, αλλά συνάμα και τόσο αληθοφανές.

Πολλές φορές, έχοντας πια διαβάσει το βιβλίο, «έπιασα» τον εαυτό μου να αναπολεί τα επί των σελίδων δρώμενα και να αγωνιά για την επόμενη ημέρα των ηρώων. Γιατί, πραγματικά, αξίζει να υπάρξει και συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου