Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η «κατάρα» των γκολπόστ


Το 1986 στο Μεξικό, «το χέρι του Θεού» (του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, δηλαδή) κόστισε στους Αγγλους την ήττα με 2-1 και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Μουντιάλ.

Μετά το 1-1 της 12ης Ιουνίου 2010 κόντρα στις ΗΠΑ, για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής αυτήν τη φορά, η «Sunday Mirror» δεν χρειάστηκε να το… πολυσκεφτεί. Το τραγικό λάθος του γκολκίπερ της εθνικής Αγγλίας, Ρόμπερτ Γκριν, με το οποίο ο Αμερικανός Κλιντ Ντέμπσεϊ διαμόρφωσε το τελικό σκορ, δεν άφηνε άλλωστε και πολλά περιθώρια. «Το χέρι του… χαζού» (The hand of clod) ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας, στο αδιαμφισβήτητα κορυφαίο από τα λογοπαίγνια που «γέννησε» η γκάφα του 30χρονου τερματοφύλακα της Γουέστ Χαμ.

Γνωστός για τα «καυστικά» σχόλιά του, ο βρετανικός Τύπος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη… Στα περισσότερα sites υπήρχε παραφρασμένο το «God save the Queen!» (Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα!») σε... «God save the Green!», στη «Sun» ο τίτλος ήταν «Κατάρα!», η «Daily Star» έγραφε «Rob-bish» (αντί για «rubbish», που σημαίνει σκουπίδια) και η «Sunday Mail» είχε τον τίτλο «Calamity», παραπέμποντας στο παρατσούκλι «Calamity James», το οποίο οι Βρετανοί έχουν αποδώσει σε έναν ακόμα γκαφατζή τερματοφύλακα των «λιονταριών», τον Ντέιβιντ Τζέιμς! Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο «ένοχος», προσπαθώντας να απολογηθεί, μπορούσε μόνο να ψελλίσει: «Είδα την μπάλα να έρχεται. Νόμιζα ότι την είχα καλυμμένη, αλλά αστόχησα»…

Σε ένα άλλο, παράλληλο ποδοσφαιρικό σύμπαν, το τραγικό λάθος του Γκριν μπορεί να είχε περάσει στα… ψιλά. Η «Γηραιά Αλβιόνα» ωστόσο έχει μακρά παράδοση στις γκάφες των γκολκίπερ που καλούνται να υπερασπιστούν την εστία της εθνικής. Από το 1972, όταν ο Γκόρντον Μπανκς κάθισε για 73η και τελευταία φορά κάτω από τα δοκάρια τους, τα «λιοντάρια» εξακολουθούν να βρίσκονται στην αναζήτηση ενός τερματοφύλακα που να μπορούν να εμπιστευθούν.

Οι Ρέι Κλέμενς και Πίτερ Σίλτον ήταν αξιόλογοι, αλλά οι εκάστοτε τεχνικοί της εθνικής Αγγλίας είχαν την κακή συνήθεια να τους χρησιμοποιούν μέχρι και τα… 40 τους χρόνια! Κάπως έτσι, η εικόνα του Μπανκς να σταματάει την κεφαλιά του Πελέ («η απόκρουση του αιώνα») στο Μουντιάλ του Μεξικού, το 1970, «ξεθώριασε» με τα χρόνια, δίνοντας τη θέση της σε αυτήν του δύσμοιρου Πίτερ Σίλτον το 1990. Στην ηλικία των 41 ετών τότε, ο ρέκορντμαν της εθνικής Αγγλίας με 125 συμμετοχές έβλεπε τα πέναλτι των Γερμανών να καταλήγουν στη γωνία του, προτού ο ίδιος προλάβει έστω να πέσει…

Από τότε ακολούθησε ένα διάστημα 12 ετών, κατά το οποίο το πρόβλημα του τερματοφύλακα της Αγγλίας έμοιαζε να έχει λυθεί. Ο μυστακοφόρος Ντέιβιντ Σίμαν, που έμοιαζε περισσότερο με… πορνοστάρ παρά με κανονικό ποδοσφαιριστή, πήρε στο… σπίτι του τη φανέλα με το νούμερο 1 μέχρι και το φθινόπωρο του 2002, που αποφάσισε να αποσυρθεί. Το «μήνυμα» περί… πληρώματος του χρόνου είχε φροντίσει να του το στείλει ο Ροναλντίνιο στον αγώνα Βραζιλίας-Αγγλίας για το Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, νικώντας τον 39χρονο γκολκίπερ με χτύπημα φάουλ από πλάγια θέση και σε απόσταση περίπου 20 μέτρων έξω από την περιοχή! Η «σελεσάο» κέρδισε 2-1, ο Σίμαν παραδέχθηκε το λάθος του με δακρυσμένα μάτια, αλλά η «κατάρα» δεν σταμάτησε εκεί. Ο… γεννημένος γκαφατζής Ντέιβιντ Τζέιμς πήρε τη σκυτάλη, προσφέροντας άφθονες στιγμές… γέλιου στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, αν και η πλειονότητα των λαθών του καταγράφηκε σε ματς των συλλόγων με τους οποίους αγωνιζόταν και όχι με τη φανέλα της εθνικής.

Ο… κύκλος των χαμένων τερματοφυλάκων συνεχίστηκε με το παροιμιώδες λάθος του Πολ Ρόμπινσον το 2006 κόντρα στην Κροατία (σε ένα γύρισμα του Γκάρι Νέβιλ, κλώτσησε… αέρα και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του) και με αυτό του Σκοτ Κάρσον το 2007, με αντίπαλο και πάλι την Κροατία, όταν ένα μακρινό σουτ του Κράνιτσαρ πέρασε κάτω από τα χέρια του για το 0-1 (τελικό 2-3), με συνέπεια τον αποκλεισμό της Αγγλίας από τα τελικά του Euro 2008!

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και στο λάθος του Ρόμπερτ Γκριν κόντρα στις ΗΠΑ, που ξύπνησε τους εφιάλτες ενός ολόκληρου έθνους. Ο Ιταλός εκλέκτορας της εθνικής Αγγλίας, Φάμπιο Καπέλο, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει φανέλα βασικού στον 23χρονο Τζο Χαρτ, ενώ η αμέσως επόμενη λύση ακούει στο όνομα… Ντέιβιντ Τζέιμς! Η ειρωνεία είναι ότι αυτή φαντάζει και ως η πιο αξιόπιστη, μολονότι ο γκολκίπερ της Πόρτσμουθ βρίσκεται πια στο «κατώφλι» των 40 ετών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου