Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Καλορίζικος... με Σηφάκη και τύχη βουνό!


Με το δεξί μπήκε η Εθνική μας ομάδα στην εποχή του Φερνάντο Σάντος. Διατηρώντας ορισμένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής Ρεχάγκελ (όπως την... τύχη και τη σωστή αμυντική συμπεριφορά), το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε μια φιλική, αλλά σημαντική για πολλούς λόγους εκτός έδρας νίκη μέσα στη Σερβία, με 1-0, χάρη σε γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 45ο λεπτό της αναμέτρησης.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Σηφάκη, που, σε συνδυασμό με την αστοχία και την ατυχία των γηπεδούχων, κράτησε ανέπαφη την εστία της Εθνικής.

Στο ντεμπούτο του στον πάγκο της «γαλανόλευκης», ο Πορτογάλος τεχνικός βρήκε την ευκαιρία να δοκιμάσει το 4-4-2, ξεκινώντας τον αγώνα με τους Σηφάκη, Βύντρα, Σπυρόπουλο, Κυργιάκο, Παπασταθόπουλο, Κατσουράνη, Τοροσίδη, Καραγκούνη, Νίνη, Σαλπιγγίδη και Σαμαρά.

Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ καινοτόμησε ως προς τη διάταξη της ομάδας στο χώρο του κέντρου, τοποθετώντας σε σχήμα ρόμβου τους Κατσουράνη, Τοροσίδη, Καραγκούνη και Νίνη, με τον τελευταίο να αγωνίζεται τόσο πίσω από τους δύο προωθημένους όσο και ως «κρυφός» επιθετικός.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε αρκετά καλά την αναμέτρηση, ελέγχοντας το ρυθμό και έχοντας την κατοχή. Η πρώτη καλή φάση ωστόσο ήρθε αρκετά αργά, στο 20ό λεπτό, και ήταν για τους Σέρβους. Ο Κουζμάνοβιτς σέντραρε από τα δεξιά, Βύντρα και Ζίγκιτς διεκδίκησαν την μπάλα, που έφτασε στα πόδια του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος επιχείρησε δυνατό σουτ, το οποίο σταμάτησε με γροθιές ο Σηφάκης, πριν απομακρύνει ο Κυργιάκος.

Στο 32ο λεπτό οι Σέρβοι έχασαν πολύ μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Κράσιτς σέντραρε από τα δεξιά για τον Ζίγκιτς, ο οποίος, με τον Σηφάκη εξουδετερωμένο και μισό μέτρο από την τελική γραμμή, επιχείρησε σκαστή κεφαλιά, η οποία πέρασε άουτ.

Η πρώτη καλή ευκαιρία για την ελληνική ομάδα ήρθε στο 40΄, όταν ο Νίνης με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα άουτ, για να έρθει το 45ο λεπτό, στο οποίο η Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Ο Τοροσίδης απέφυγε τον Ομπράντοβιτς και σέντραρε για τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας των Σέρβων και με κεφαλιά-«ψαράκι» έκανε το 1-0, που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε αρκετά καλά για την ομάδα του Σάντος, η οποία έχασε στο 54ο λεπτό σπουδαία ευκαιρία, για να διπλασιάσει τα τέρματά της. Μετά από σέντρα από δεξιά και λανθασμένη έξοδο του Τζούριτσιτς, η μπάλα έφτασε στον Σαμαρά, ο οποίος, αντί να πλασάρει, επιχείρησε τακουνάκι, το οποίο μπλόκαρε ο Σέρβος τερμαοφύλακας, που είχε επιστρέψει στην εστία του.

Τρία λεπτά αργότερα ο Τόσιτς σούταρε με το αριστερό, αλλά η μπάλα σταμάτησε στη δεξιά συμβολή των δοκαριών του Σηφάκη. Η πίεση των Σέρβων συνεχίστηκε και στο 64', μετά από σέντρα-σουτ του Κολάροφ και αδράνεια της ελληνικής άμυνας, ο Κάτσαρ βρέθηκε μόνος απέναντι στον Σηφάκη, με τον τελευταίο να βγαίνει νικητής στο τετ-α-τετ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα οι Σέρβοι είχαν νέο δοκάρι, αυτή τη φορά σε φοβερή τριπλή ευκαιρία. Αρχικά ο Σηφάκης απέκρουσε με υπερένταση εξ επαφής κεφαλιά του Ζίγκιτς, η μπάλα έφτασε στον Μρτζα, του οποίου η κεφαλιά σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια ο ίδιος παίκτης σε κενή εστία και αμαρκάριστος «κατάφερε» να στείλει την μπάλα άουτ.

Σε μια πρώτη «ανάγνωση» της αναμέτρησης, η Εθνική έδειξε στοιχεία αναγνωρίσιμα από παλαιότερες ομάδες του Φερνάντο Σάντος, όπως η σκληρή άμυνα, οι κοντινές αποστάσεις στις γραμμές και η ταχύτητα στην επίθεση. Σε συνδυασμό και με την αστοχία των Σέρβων επιθετικών, το 1-0 του α' ημιχρόνου ήρθε ως φυσιολογικό επακόλουθο, ωστόσο στο β' ημίχρονο και παρά το καλό ξεκίνημα της Εθνικής, το γήπεδο... κατηφόρισε.

Οι Σέρβοι, στην τελευταία εμφάνιση του Ράντομιρ Άντιτς στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, εκμεταλλεύθηκαν και το γεγονός ότι στα μαρκαρίσματα τον πανύψηλο Ζίγκιτς βρισκόταν να κρατάει ο Βύντρα και δημιούργησαν πλήθος ευκαιριών, οι οποίες ωστόσο σταμάτησαν είτε στον καταπληκτικό Μιχάλη Σηφάκη είτε στα δοκάρια της ελληνικής εστίας!

Στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης δεν άλλαξε κάτι και το 1-0 του α' ημιχρόνου υπέρ της Ελλάδας έμεινε και ως τελικό σκορ.

ΣΕΡΒΙΑ (Ράντομιρ Άντιτς): Τζούριτσιτς, Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Σούμποτιτς, Ομπράντοβιτς (46' Κολάροφ), Πέτροβιτς, Κουζμάνοβιτς, Μίλιγιας (46' Νίνκοβιτς), Κράσιτς (46' Τόσιτς), Γιοβάνοβιτς (65' Μρτζα), Ζίγκιτς (74' Πάντελιτς).
ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Βύντρα (81' Μανιάτης), Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (46' Αβρ. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης (65' Καφές), Καραγκούνης (87' Μαρίνος), Νίνης (74' Γ. Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης (46' Γκέκας), Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου