Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Από τη Λαρίσα στη... Λάρισα!


Οι συστάσεις είναι περιττές, για έναν παίκτη όπως ο Γκέρεμι Ντζιτάπ. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Λάρισας συνδυάζει την ουσία με το «βαρύ» όνομα και αναμένεται, δικαιολογημένα, να ανεβάσει το επίπεδο της θεσσαλικής ομάδας.

Για όσους τυχόν δεν τον γνωρίζουν, η ΠΑΕ ΑΕΛ φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μια ανακοίνωση άκρως... κατατοπιστική: «Η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 ανακοινώνει την απόκτηση του Γκέρεμι. Ο διεθνής Καμερουνέζος μέσος συμφώνησε με τον ομάδα μας και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2 χρόνων.

Με θητεία στα πλέον ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Πριμέρα Ντιβιζιόν, Πρέμιερσιπ) και σε δύο από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου (Ρεάλ, Τσέλσι) ο 118 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα της χώρας του 32χρονος σούπερ σταρ, αποτελεί ίσως την κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία της ΑΕΛ και μια από τις κορυφαίες στον ελλαδικό χώρο.

Γεννημένος στην πόλη Μπαφουσάμ του Καμερούν στις 20 Δεκεμβρίου του 1978 και μεγαλωμένος σε ποδοσφαιρική οικογένεια (ο πατέρας του Σάμουελ υπήρξε ποδοσφαιριστής και βασικό μέλος της Εθνικής τη δεκαετία του '70), o Γκέρεμι Ντζιτάπ Φότσο έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Ρασίνγκ, το 1995. Στη μία και μοναδική του χρονιά εκεί, πανηγύρισε την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου Καμερούν.

Τον επόμενο χρόνο(1996) μετακόμισε στην Παραγουάη για λογαριασμό της Σέρο Πορτένο (σ.σ. φανατική οπαδός της οποίας τυγχάνει να είναι η «μούσα» του Μουντιάλ, Λαρίσα Ρικέλμε!). Την ίδια περίοδο χρίστηκε διεθνής και λίγους μήνες αργότερα μεταγράφηκε στην Ευρώπη.

Πρώτος του σταθμός ήταν η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η Γκεντσλερμπιρλιγκί, στην οποία κατέγραψε 57 συμμετοχές τη διετία 1997-99.

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις (που συνοδεύτηκαν και από 9 γκολ) έγιναν το διαβατήριο για τη μεταγραφή του σε έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, τη Ρεάλ. Στα τρία χρόνια παραμονής του στη Μαδρίτη, ο Γκέρεμι στέφθηκε δις πρωταθλητής Ευρώπης, έχοντας καθοριστική συμμετοχή στην κατάκτηση των αντίστοιχων τίτλων του Τσάμπιονς Λιγκ (2000, 2002), ενώ κέρδισε επίσης το πρωτάθλημα Ισπανίας (2001) και το Σούπερ Καπ (2001).

Τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε ως δανεικός στη Μίντλεσμπρο και μετά από μια καταπληκτική παρουσία στο «Confederations Cup» με την Εθνική Ανδρών του Καμερούν, η Τσέλσι έδωσε στη Ρεάλ 6,9 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει, τον Ιούλιο του 2003. Στο Στάμφορντ Μπριτζ κατέγραψε 4 επιτυχημένες σεζόν με συνολικά 106 επίσημες εμφανίσεις, έναν τίτλο πρωταθλητή Πρέμιερ Λιγκ (2006) και ένα κερδισμένο «Community Shield» (2005).

Ακολούθησαν δυόμιση χρόνια στο Νιούκαστλ και ένα εξάμηνο (το δεύτερο της περσινής σεζόν 2009-10) στην Τουρκία για λογαριασμό της Ανκαραγκουτσού.

Ο Γκέρεμι είναι διεθνής με όλες τις εθνικές ομάδες του Καμερούν. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Ανδρών μετρά 118 επίσημες συμμετοχές και 13 γκολ, παραμένοντας εν ενεργεία μέλος της από το 1996 μέχρι σήμερα. Αγωνίστηκε και στα τρία ματς (στα δύο ως βασικός) του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, ενώ με τα «Λιοντάρια» έχει κατακτήσει δύο φορές το Παναφρικανικό (2000, 2002) και ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (2000)
»

Επειδή, λοιπόν, σε τέτοιες περιστάσεις, η εικόνα μιλάει από μόνη της, δείτε τα βίντεο με την υποδοχή του Καμερουνέζου άσου στη Λάρισα, αλλά και με μερικά από τα στιγμιότυπα της καριέρας του...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου