Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Showtime!


Τη μεγαλύτερη νίκη της στην ιστορία του τουρνουά «Ακρόπολις» πέτυχε το βράδυ της Τρίτης η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, συντρίβοντας τον άτυχο Καναδά με 123-49! Η προηγούμενη μεγαλύτερη διαφορά για την Εθνική σε αγώνα του εν λόγω τουρνουά ήταν το +49 και είχε επιτευχθεί δύο φορές, το 1998 κόντρα στην Πολωνία (88-39) και με αντίπαλο την Ιαπωνία (98-49), επίσης την ίδια χρονιά, με διαφορά μίας ημέρας!

Με μπροστάρη τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που... έβαλε στα καλάθια τον Τζόελ Άντονι (αυτός ο παίκτης απορώ χρόνια τώρα πώς βρίσκει δουλειά στο ΝΒΑ, ενώ ο «Sofo» όχι...) των Μαϊάμι Χιτ στην έναρξη της αναμέτρησης με 8 γρήγορους πόντους, και με άμυνα που... τσάκιζε κόκαλα, το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας κράτησε τον Καναδά άποντο στα 8,5 από τα 10 λεπτά της α' περιόδου και προηγήθηκε με 27-6 (!), έχοντας 4/7 βολές, 7/9 δίποντα και 3/5 τρίποντα. Από την άλλη, οι Καναδοί πήραν μόλις ένα τρίποντο από τον Μπράουν και σκόραραν τρεις βολές, μετρώντας 0/8 σουτ δύο πόντων και μόλις μία ασίστ, έναντι εννέα της Εθνικής.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα δεν άλλαξε και η Εθνική συνέχισε να ανεβάζει τη διαφορά. Ο Καναδάς έφτασε τους 8 πόντους με το πρώτο του δίποντο στα 7.50'' πριν από τη λήξη του ημιχρόνου, την ώρα που η Ελλάδα συνέχιζε τον επιθετικό της οίστρο με 16 πόντους του Σχορτσανίτη και εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια. Το 58-20 του ημιχρόνου με καλάθι του Πρίντεζη στη λήξη ήρθε ως φυσιολογικό επιστέγασμα των προσπαθειών των Ελλήνων διεθνών, που κράτησαν τον Καναδά στα ποσοστά... αστοχίας των 3/12 διπόντων και των 3/15 τριπόντων!

Ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο. Όταν οι Καναδοί έφταναν τους 24 πόντους, ο «Baby Shaq» είχε ήδη τόσους... μόνος του με 11/12 δίποντα και 2/5 βολές και η Εθνική βρισκόταν στους 68... Λίγο αργότερα, το σκορ «εκτοξεύθηκε» στο 73-26 με 7/7 αιφνιδιασμούς για την «επίσημη αγαπημένη», που τρόμαξε μόνο όταν ο Σχορτσανίτης δέχτηκε ένα δυνατό χτύπημα στο δείκτη του δεξιού του χεριού (όπως και στο τουρνουά της Κύπρου, δηλαδή) και αποχώρησε από το παρκέ με κραυγές πόνου, που ηχούσαν πιο έντονα στο άδειο ΟΑΚΑ. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό, ωστόσο για προληπτικούς λόγους ο Σχορτσανίτης, στον οποίο τοποθετήθηκε πάγος, δεν αγωνίστηκε στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. Η τρίτη περίοδος έκλεισε εξίσου εντυπωσιακά με τις δύο προηγούμενες, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να διαμορφώνει το 84-32 (30') με δύο καθαρά προσωπικές ενέργειες, «σφραγίδα» της αμυντικής διάθεσης τόσο του ίδιου όσο και όλων των παικτών του Καζλάουσκας.

Η τέταρτη περίοδος εξελίχθηκε επίσης σε παράσταση για ένα ρόλο, με τον Ίαν Βουγιούκα να κυριαρχεί στις δύο ρακέτες και τον Κώστα Βασιλειάδη να σκοράρει από μακρινή απόσταση, διαμορφώνοντας με 9 συνεχόμενους δικούς του πόντους το 99-38. Η «100άρα» ήρθε με καλάθι του σέντερ του Παναθηναϊκού και οι Καλάθης, Βασιλειάδης, Περπέρογλου, Καϊμακόγλου, Πρίντεζης και Φώτσης συνέχισαν να φορτώνουν με πόντους το καλάθι των Καναδών, με τον αρχηγό να διαμορφώνει με τρίποντο (13/18 συνολικά η Εθνική!) το τελικό 123-49.

Η εμφάνιση του Καναδά, που ήταν κατώτερος του αναμενομένου, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την αναμέτρηση αυτή, αλλά η αμυντική συνέπεια και διάθεση της Εθνικής, σε συνδυασμό με τους αυτοματισμούς στην επίθεση, επιτρέπουν και δικαιολογούν την αισιοδοξία για κάτι πραγματικά καλό στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.

Όσο γι' αυτούς που... τρομάζουν με την «πρόωρη» ετοιμότητα των παικτών του Καζλάουσκας, ίσως θα έπρεπε πρώτα να αναλογιστούν ότι, για μια ομάδα, της οποίας ο βασικός «κορμός» παραμένει αναλλοίωτος επί σειρά ετών και απαρτίζεται από παίκτες υψηλού επιπέδου και με πληθώρα παραστάσεων στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ, για μια ομάδα που βλέπει βασικές μονάδες της να επιστρέφουν στο ρόστερ, την ώρα που τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα άλλων χωρών «παλεύουν» να καλύψουν τις μεγάλες τους απουσίες, η ετοιμότητα -και η ομοιογένεια- έρχεται ως δεδομένο και τα υπόλοιπα ακολουθούν...

Τα δεκάλεπτα: 27-6, 58-20, 84-32, 123-49.

Διαιτητές: Χριστοδούλου - Γιούρας - Καρακατσούνης

ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Βασιλειάδης 14 (3), Καϊμακόγλου 6 (1), Ζήσης 6, Σπανούλης 2, Καλάθης 9 (10 ασίστ), Φώτσης 12 (2), Πρίντεζης 12 (2), Περπέρογλου 12 (2), Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 9 (1), Βουγιούκας 12 (1), Σχορτσανίτης 24.
ΚΑΝΑΔΑΣ (Λίο Ράουτινς): Άντερσον, Κέπκεϊ, Μπελ, Μπάκνορ 5 (1), Μπράουν 10 (2), Φαμουτίμι 3 (1), Όλινικ 3, Ντούρνεκαμπ 2, Σάκρε 6, Σέφερντ 12 (2), Κένταλ 3, Άντονι 5.

Στον άλλο αγώνα της ημέρας και σε μια εξίσου συγκλονιστική με τον ημιτελικό του περσινού Ευρωμπάσκετ αναμέτρηση, η Σερβία επικράτησε της Σλοβενίας με 82-81. Την Τετάρτη παίζουν Σερβία-Καναδάς (19:00) και Ελλάδα-Σλοβενία (21:45).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου