Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Τον νίκησε μόνο ο θάνατος...

Θλίψη σκόρπισε στον κόσμο του ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του ιστορικού τεχνικού του Παναθηναϊκού, Στέφαν Μπόμπεκ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στα 87 του χρόνια.

Ο Σέρβος τεχνικός έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στην ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς οδήγησε αήττητους τους «πράσινους» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1964.

Ο Μπόμπεκ θεωρήθηκε ο αναμορφωτής του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς καθιέρωσε το σύστημα 4-3-3, αντί του 4-2-4 που έπαιζαν έως τότε όλες οι ομάδες, και κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 1963-64 αήττητος (24 νίκες, 6 ισοπαλίες), επίτευγμα μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα και ακατάρριπτο ακόμα και στις μέρες μας...

Με χαρακτηριστική άνεση ο Παναθηναϊκός του Μπόμπεκ στέφθηκε πρωταθλητής και την επόμενη σεζόν, έχοντας μόλις μία ήττα στο παθητικό του, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο το 1967, στο φινάλε της θητείας του Σέρβου τεχνικού στον πάγκο του «τριφυλλιού».

Την περίοδο 1969-70 ο Μπόμπεκ κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά είδε το «μαθητή» του, Λάκη Πετρόπουλο, να κατακτά το πρωτάθλημα και ο ίδιος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη σεζόν.

Η επιστροφή του, και πάλι στο «τριφύλλι», πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1974-1975, για να ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη χρονιά.

Εκτός από σπουδαίος προπονητής, ο Μπόμπεκ υπήρξε και μεγάλος παίκτης. Οι αριθμοί που συνοδεύουν την καριέρα του προκαλούν δέος, καθώς σκόραρε 121 φορές σε 198 εμφανίσεις με την Παρτιζάν και 38 φορές σε 63 διεθνή παιχνίδια με την ενιαία Γιουγκοσλαβία (πρώτος σκόρερ όλων των εποχών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου